Priorat Versió Original

un espai i un temps per compartir art, pensament i territori, al gust de…

__UN CAP DE SETMANA AMB BACUS… al gust de JOSEP CABRÉ

pep cabre2El convidat del mes d’abril ens fa una proposta molt especial, que us apuntem aquí, mai més ben dit, per anar fent boca per degustar els vins que acompanyaran els sons…

 Bacus i la música

Tot i que el programa definitiu encara no està establert, aquesta trobada ens posarà en contacte amb el món de la música dedicada a Bacus. I particularment amb els repertoris que neixen a la França del rei Lluís XIV, el Rei Sol,  per honorar el déu del vi i de la vinya.

Bacus, el grec Dionís, fill de Zeus (Júpiter) i Sèmele (Stimula), el marit d’Ariadna, amb qui tingué una pila de fills (tot i que ella sembla que sempre va estar enamorada de Teseu….. però aquesta és una altra història!) Bacus, doncs, és també el déu del teatre i de les festes, de les orgies…. tot un programa, vaja!

dionisiaco

En la simbologia barroca, els segles XVII i XVIII, les jerarquies són clares: la música de l’església són els àngels i la música profana són les sirenes.

I els compositors d’aquesta època, bons coneixedors de les lleis de la retòrica, i de l’eloqüència que n’és l’expressió “audio” per dir-ho d’alguna manera ens omplen d’històries cantades amb els personatges mitològics com a protagonistes que viuen passions totalment humanes. Òperes i cantates, també senzilles cançons de taverna, chansons à boire, il·lustren de manera metòdica aquesta passió bàquica per la vida, per la rauxa sovint sense seny, pel pas del temps i l’arribada de la tardor, pel vi i la vinya, les fulles de pàmpol i l’heura com a vestits principals del nostre amic Bacus.

Amb tot això us proposo d’escoltar música plegats i comentar-la. Comprendre el sentit d’un recitatiu i la força d’una ària de tempesta violenta o de melancolia amorosa. Fins i tot potser podrem tocar estils diferents dels mateixos subjectes, fent alguna escapada a la Itàlia del mateix temps o…. a qualsevol lloc, abans o després, on podrem trobar Bacus i les seves aficions, o els seus amics, o les seves amants o…..

També, si el temps ens acompanya, les ganes són presents i l’autoritat hi està d’acord, podrem fer una visita a l’orgue històric de Torroja. Podrem parlar de la construcció i del constructor, del repertori, de com funciona per dins una bèstia d’aquest tipus…..

One comment on “__UN CAP DE SETMANA AMB BACUS… al gust de JOSEP CABRÉ

  1. Ester Baiget
    2 Mai 2013

    Va estar super bé! Ja estic esperant amb candeletes la segona part!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 15 Març 2013 by in narrativa.

CONVIDATS QUE JA HAN VINGUT… I QUE PODEN TORNAR!

PEREJAUME

MARINA GARCÉS

TONI SALA

JORDI CORNUDELLA

ENRIC CASASSES

JOAN FRANCESC MIRA

FRANCESC SERÉS

XUAN BELLO

MARIA BARBAL

ALBERT TORRESCASANA

DAVID FERNÀNDEZ

DOLORS MIQUEL

JOAN LLUÍS LLUÍS

MANUEL BAIXAULI

JOSEP PEDRALS

JOSEP PEDRALS

RAMON SOLSONA

MONTSERRAT TURA

MARTÍ DOMINGUEZ

(foto:Miguel Lorenzo)

SÍLVIA ALCÀNTARA

JOAN NOGUÉ

JOSEP CABRÉ

JOSEP CABRÉ, bariton. Director de "la Colombina"

MARC RECHA

IMMA MERINO

ANNA CASASSAS

ITZIAR GONZÁLEZ VIRÓS

ARCADI OLIVERES

SERGI PICAZO-ROGER PALÀ

MIREN ETXEZARRETA

%d bloggers like this: