La nostra convidada del mes de juny, es presenta a ella mateixa amb afirmacions com…
M’interessa tot el que fa referència a la ciència, especialment la medicina, la biotecnologia i les ciències ambientals.
La Universitat de Barcelona és la meva universitat, on vaig llicenciar-me en cirurgia i medicina. I el Clínic i l’Hospital de Palamós m’han ensenyat a ser metgessa. …
M’agraden els fenòmens urbans, les diferents maneres de veure paisatges de tota mena i observar i aprendre del comportament humà.
M’apassiona tot el que pot provocar un somriure lliure.
Somnio amb un món socialment i econòmicament més just. M’esforço, junt amb molts altres, a intentar aconseguir-ho. Inclou una Catalunya completa.
M’agrada molt llegir, observar, caminar, escoltar música i la meva bicicleta.
És metgessa i en la seua vessant política, ha estat alcaldessa, diputada i consellera.
Enguany ha publicat el llibre “República pagesa” Una reivindicació del paper de la pagesia en el catalanisme progressista a partir de la història familiar.
Parteix de la història del seu avi, Feliu Tura Valldeoriola, que fou un dirigent del moviment
rabassaire del tombant de segle XX, el moviment dels pagesos que no tenien terres, que les tenien arrendades pel contracte de rabassa morta. Amb l’arribada de la fil·loxera, els propietaris van aprofitar l’avinentesa per abolir els contractes que mantenien el pagès lligat a la vinya mentre la vinya fos viva. Arran d’aquesta situació, els pagesos es van organitzar entorn del sindicat Unió de Rabassaires, del qual l’avi Tura fou un dels fundadors més actius. Crearen cooperatives autogestionades i aplicaren unes polítiques avançades, cosa que sovint el discurs oficial del país ha oblidat o silenciat. Montserrat Tura sosté que, sense el compromís del món pagès, el catalanisme progressista no hauria dut Catalunya fins on ha arribat.
Ben aviat, el programa del cap de setmana…
PER A MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: info@perxe.com (afegiu n. de telèfon en el missatge)